14 Ağustos 2014 Perşembe

Kitap Yorumu #2 | 5.Dalga(The 5th Wave #1) - Rick Yancey

Uğrunda yaşadığımız her şeyi yok ettiler. Şimdi de uğrunda öleceğimiz şeylerin peşindeler!
Adı: 5.Dalga #1
Yayınevi: Pegasus
Türü: Genç-Yetişkin, Distopya, Fantastik, Romantik
Puanı: 4,5 (5 üzerinden)
1.Dalga: Dünya Karanlığa Gömüldü
2.Dalga: Sadece Şanslı Olanlar Kurtuldu
3.Dalga: Sadece Şanssız Olanlar Sağ Kaldı
4.Dalga: Tek Bir Kural Geçerliydi: Kimseye Güvenme
5.Dalga: Artık Kimse Ne Olacağını Bilmiyor

5. Dalga yaklaşırken tek başına kalmış olan Cassie ıssız bir otobanda onlardan kaçmaktadır. İnsana benzeyen Ötekiler, kırsal alanda karşılarına çıkan herkesi öldürmektedir. Dünya'da hayatta kalan son insanların peşindedirler. Cassie ilk başlarda "hayatta kalmanın tek yolu yalnız kalmaktır" inancına sıkı sıkıya sarılsa da gizemli ve cazibeli Evan Walker'la tanışınca fikri değişecektir. Erkek kardeşini, hatta belki de kendini kurtarabilmesi için Evan onun tek çaresidir. Ancak Cassie bir seçim yapmalıdır: Güven mi, çaresizlik mi? Meydan okumak mı, teslim olmak mı? Hayat mı, ölüm mü? Pes etmek mi, ayağa kalkmak mı?

UZAYLILAR APTALDIR!
Cassie'nin ilk cümlesi buydu. Uzaylılar Aptaldır! Ah, ama bahsettiği uzaylılar yeşil yeşil yaratıklar değil. E.T gibi sevimli ya da istilaya gelip onlara gününü gösterdiğimiz filmlerdeki uzaylılardan da bahsetmiyor. Bunlar gerçek uzaylı! Ve dünyaya hiç de barış için gelmiş gibi durmuyorlar.

Cassie istiladan önce kendi halinde yaşayan, en büyük sorunu burnunda çıkan sivilceleri olan bir kızdır. Ama uzaylılar geldiğinde gözü pek bir kıza, kardeşinin korumak için adam öldüren bir kıza ya da geceleri çadırında ağlayan bir kıza dönüşüyor.

1.Dalga: Elektrik Kesintisi. Ne mi oldu? Hiçbir şey çalışmamaya başladı. Elektrikle çalışan her şey bozuldu. Telefonlar, arabalar ve uçaklar bile çalışamaz hale geldi. Sadece 1 saniye sürdü.


"Bir şeyin gerçekleşme ihtimalinin olması, onun gerçekten olacağı anlamına gelmez."

2.Dalga: Tsunami. Denizde olan şiddetli bir deprem sonucu bütün sahil kasabaları su altında kaldı.

"Buraya bizi kurtarmaya gelmemişlerdi. Bizi köle yapmak ya da toplama kamplarına yollamak gibi bir dertleri de yoktu.

Bizi öldürmeye gelmişlerdi.

Hepimizi." 

3.Dalga: Diğer iki dalgadan daha uzun sürdü. Haftalarca. Kuşlar sayesinde yayılan virüs 2. Dalga'dan sağ çıkanların %97'sini öldürdü. Geriye kalanlar ise şanssız kısımdı.

Dudakları kirpiklerimi gıdıklarken, "Seni ben kurtarmadım," diye fısıldadı. "Beni sen kurtardın." 

4.Dalga: Susturucular. İnsan gibi görünen susturucular yarı insan-yarı uzaylı. Hayatta kalan insanları birer birer avlıyor. 


"Yanımdaki masanın üzerinde Aşkın Çaresiz Tutkusu adlı bir aşk kitabı duruyordu. 

Kitabın kapağını göz önüne alınca ben olsam ismini Mermer Gibi Karın Kaslarım koyardım."

5. Dalga: Artık kimse ne olacağını bilmiyor...

Cassie kardeşini bulmaya kararlıdır. Onu ne pahasına olursa olsun bulacaktır ve yanından ayırmayacaktır. Çünkü 4.Dalga anne ve babasını almıştır. Bunun Sammy'ye olmasına izin vermeyecektir. Bu yolculukta çok önemli kuralları vardır. Kimseye güvenme. Ya da yalnız başına hareket et. 

İşte burada Evan Walker devreye giriyor. Baştan söyleyeyim sonuna kadar Team Evan. ^_^ :D Gizemli bu yabancının kim olduğunu bilmese de Cassie'ye çok yardımı dokunur. Bir susturucu tarafından vurulmuştur ve ölmek üzereyken Evan onu kurtarır.  Cassie'nin bir karar vermesi gerekmektedir. Ya gizemli yakışıklı Evan Walker'ı arkasında bırakacak ya da hayatı pahasına Evan'a güvenecektir. Peki ya Sammy? Ya onu kurtarmanın tek yolu Evan ise? İşte burada Cassie kendini sorgulayacaktır. Evan'a güveniyor mudur? Susturucuların insan gibi her yerde dolaştığı bir dünyada Evan'a nasıl güvenecektir? Ondan bir şeyler sakladığını bile bile...

Peki ya diğer kişi? Kitap daha çok Cassie ve diğer karakterin ağzından anlatılıyor. Peki ya o kim? İşte burada susarım. Adam başlı başına spoilerle dolu yahu! *.* :D Okuduğumda ağzım açık kaldı desem yeridir. Ben hiç beklemiyorum şahsen. Hafızamdan silmişim. :D 

İlk başta tereddütlerim vardı. Çünkü diğer kişinin anlattığı bölümlerde biraz sıkıldım, çabuk Cassie'ye geçsin dedim. Tabi bunda Evan'ın da payı yok değil. *.* Ama sonradan olaylar öyle bir hal aldı ki o karakter anlatmasaydı tam olarak olayın bu kadar iyi işlenemeyeceğini anladım. Rick Yancey muhteşem bir iş çıkarmış!! Adam gözde yazarlarım arasındaki üst sıralara oturdu.  ;)

Puanım mı? İşte puanım.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder